Bezoek aan het Noordenveld-Dwingelderveld

De heide wordt groter!!!

Dat staat op het bord aan het begin van de weg Achter het Zaand.           Vol verwachting sloegen we de weg in. Op de voormalige parkeerplaats van zand was nu een keurige milieuonvriendelijke betonnen parkeerplaats en plek voor 2 bussen. Er moet ruimte zijn gemaakt door het ruimen van wat verfoeide naaldbomen, zo schatten we.                                                                                                                                          Allereerst liepen we over het betonnen ‘familiepad’. Dat loopt dwars door een bosvak dat geen pad had, en komt terug over een voormalig bestaand zandpad.                                                                                                           Dat bosvak zou vrij moeten zijn voor de Zwarte Specht en geen verstoring voor het dier garanderen, de resterende hoeveelheid bos was daardoor keurig afgebakend met draden en palen!Dus stapten er 5 ruitertjes manmoedig door het afgebakend verboden gebied heen, menden hun paarden langs de omheining naar buiten………moet kunnen.  Niet voor niets had de Raad van State in twee afzonderlijke procedures verordonneerd dat de Zwarte Specht absoluut geen verstoring erbij mocht hebben. Maar ja, kniesoor die daar op let. Het resterend aantal is toch al een inbreuk op de instandhoudingsplicht. Terug naar het familiepad. Dit familiepad nu belooft een wandeling over de heide. Aan het begin van de open ruimte waren 4 eiken van de 500 laanbomen over.                                                                                                               Waar was de hei?                                                                                                                   Maar waar was de hei nou toch? Die zou toch groter worden? Het oog viel wel op pitrus, een hele grote kuil zonder water, het oude Noordven , distels, gras……….maar de hei was een zoekplaatje. Afgraven van voormalig fosfaatrijke grond is nooit succesvol geweest en dit is geen uitzondering, zo kan alsnog worden geconcludeerd.                                                                                                                      Uitzicht                                                                                                                                          Maar eerlijk is eerlijk: Het pad biedt een schitterend uitzicht ! Leuke wandeling, echt. Voor de ouderen ook heerlijk lopen, dat beton.  Dat wel, maar………in alle bescheidenheid kunnen we zeggen dat dat rondje om het Noordven en het schitterend uitzicht ook had gekund met handhaving van de weg Lhee Kralo. Alles had kunnen worden aangelegd in het omringend land vanaf de bestaande oude weg. Had veel minder geld gekost dan de 20 ? miljoen. En men had de vernietiging van de Raad van State van het Bestemmingplan Inrichtingsplan gehoorzaamd, want het ontbreken van een MER en een passende beoordeling vooraf is irreparabel. Ook de overheid is aan de oordelen van de rechter gebonden. Vernietiging van het bestemmingplan was einde oefening. Dan is alles wat is gedaan van het begin af aan per definitie onrechtmatig.Zo niet hier: alle bestuursorganen riepen: heel interessant, MAAR wij gaan verder……….. en knoeiden voort. Een aanfluiting in staatsrechtelijk opzicht.

Zandweg en fietspad: troostprijs                                                                                 En wat kwam er nou voor die weg Lhee Kralo als troost voor de inwoners in de plaats? De zandweg met een betonnen fietspad ernaast over de Hoogeveensedijk. Even langs de schaapskudde doorstappen en je bent er. Dat deden wij ook.                                               Fietsers vogelvrij                                                                                                                   Het verbaasde oog ziet een stel motorrijders over het betonnen fietspad van dik een meter breed scheuren. Fietsers protesteren vergeefs. Motorrijders kan het niets schelen. Ze dringen de fietsers van het pad af. Dat had slecht af kunnen lopen! Laat het nou toeval wezen, maar er stond onlangs in de krant dat de politiek nog niet door had dat de ongelukken op fietspaden hand over hand toenemen……. dat de paden breder moesten worden…..                                                               Ritje over de hei                                                                                                                          En die weg ernaast, het zandpad? Bedoeld en nu opengesteld voor de mindervalide en oudere medemens voor het ritje over de heide? Vergeet het maar………. Twee van de drie ouderen die we spraken bedankten verder voor de eer. Ze hebben de begeerde ontheffing maar die vaardigheidstraining hebben zij en heeft hun auto niet gehad. In dit mulle zand, kapotgereden door paarden, crossers, en aanverwanten blijft de doelgroep wel weg. De brandweer en ambulance kunnen het helemaal schudden.                                Conclusie:Voor de mindervalide, voor de oudere, de toerist en voor de fietser is dit einde verhaal. Eigenlijk voor iedereen hier die een vrije rit met het mooie uitzicht over hun land was beloofd na de sloop van de oude weg omzoomd door bomen, en het cultuurlandschap.    Handhavers? Die zijn er niet.

Het kost wat, maar dan heb je ook niks                                                  Weggegooid geld                                                                                                                    Daar is dan 20 miljoen voor betaald en hiervoor heeft de toenmalige gemeenteraad- onder druk en chantage- in 2008 zijn toestemming gegeven.                                                                                                                                     Het hele project is dus een aanfluiting voor de politieke waan van de dag, prestigedrang, gemengd met onverstand en minachting voor de publieke gelden en veiligheid van de bevolking..                                                             De oude weg  Lhee Kraloo                                                                                                               Met de oude weg had je die ellende die we zou juist beschreven, nooit gehad! Die weg kon gewoon blijven liggen waar hij lag. Hij lag niet in de weg: integendeel : de destructie van een weg met laanbomen- die van de Raad van State moesten blijven staan – functioneel voor zwaar beschermde soorten als vleermuizen, voor niets. Dat uitzicht had je anders ook gehad en de weg had voor alle doelgroepen veiligheid en gebruiksgemak gegarandeerd. De natuurdestructie van het Noordenveld en eerder het bos en de afgegraven grond voor wensnatuur, heeft de weg niet eens geheel kapot gekregen!              Alternatieve oplossing, vereist door de wet en de richtlijn:                         Niks aan de graslanden doen en laten begrazen door schapen had ook heide opgeleverd, na 30 jaar. Of een bioboerproject, ook goed voor de vogels. Maar ja, dat wilden de heren tuinierders niet. Nee, dure wensnatuur is het doel.                                                                                                  Heide kleiner                                                                                                                              We geloven ook niet in die grotere heide, integendeel: de nieuwe                “hei” is pitrus die door trekkers wordt gemaaid, en de bestaande heide is al met gras overgroeid, steeds meer. Schapen voor onderhoud van de heide: dat interesseert de heren natuurbeschermers niet, want dat genereert geen subsidie en is dus niet sexy. De heide wordt dus kleiner………

.